Digitale radiologie - Cone beam computed tomography

De CBCT (cone beam computed tomography) of anders gezegd ‘de volumetrische beeldvorming middels een kegelvormige stralenbundel’ is een tomodensitometrietechniek waarmee men een volledige 3D-dataset kan bekomen uit een radiologisch beeld.

Deze techniek situeert zich tussen een panoramische radiografie en de gewone CT-scanner. De CBCT  heeft reeds een definitieve plaats verworven in de beeldvorming van het hoofd-, hals- en tandheelkundig gebied wanneer een nauwkeurig driedimensionaal beeld vereist is.  

De cone beam is nauwkeuriger dan de standaard panoramische opname, heeft een hoge resolutie (hoger dan de normale CT-scanner) en een lage stralingsdosis. Bovendien zijn er na de computerreconstructie direct betrouwbare driedimensionale beelden beschikbaar.

De CBCT laat tevens toe slechts een zeer specifiek of beperkt gebied te scannen (bijvoorbeeld een beperkt aantal tanden) zodat onnodige bestraling van de andere gebieden vermeden wordt.

De cone beam is daarom het eerste-keuze-onderzoek voor het uitvoeren van 3D-beeldvorming in de tandheelkunde, implantologie en stomatologie.


Digitale radiologie - Cone beam computed tomography

De operatiemicroscoop

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x