Kindertandheelkunde

Wanneer moet een kind voor de eerste keer naar de tandarts?

Rond 3-jarige leeftijd zien we uw kind graag voor de eerste controle. Dan ligt de aandacht vooral op het laten wennen. Zo kan het kind alleen of bij de ouder op schoot in de stoel zitten. Indien mogelijk wordt er even in de mond gekeken. Dit gebeurt allemaal spelenderwijs.

Hoe moet u uw kind voorbereiden?

U kunt uw kind het beste voorbereiden door gewoon in uw eigen woorden te vertellen wat de tandarts gaat doen. Voor die voorbereidende uitleg gelden een paar algemene principes. Als u die aanhoudt voorkomt u veel nodeloze spanningen bij uw kind.

  1. Vertel wat er gaat gebeuren en laat weg wat er (nog) niet gebeurt.
  2. Kies zelf het tijdstip waarop u het bezoek aan de tandarts aankondigt.
  3. Als u iets niet weet, zeg dat gewoon en stel voor dat aan de tandarts te vragen.
  4. Spreek nooit over ”pijn” zoals: ”Het zal geen pijn doen”. Het kind heeft daar zelfs niet aan gedacht en u brengt het op ideeën.
  5. Beloof géén cadeautjes vooraf. Het is al eerder gezegd: u moet eerlijk zijn en uw kind niet nodeloos alarmeren. Als uw kind erg zenuwachtig is, moet u het eerst geruststellen en eventueel later pas een beloning geven als het afgelopen is. Als u eerst een cadeautje belooft, werkt dat niet geruststellend. Hooguit gebeurt het omgekeerde. Het kind kan tot de conclusie komen dat er iets ergs staat te gebeuren, juist omdat er vooraf al wat beloofd wordt. Iets beloven van tevoren stelt uw kind bepaald niet gerust en achteraf moet u in elk geval uw belofte houden, anders zal het als straf ervaren worden!
Vanaf welke leeftijd is het verstandig de tanden te poetsen?

Rond 6 à 8 maanden breken de eerste tandjes in de onderkaak door, daarna volgen rond de 9 maanden de eerste tandjes in de bovenkaak. Vanaf het doorbreken van het eerste tandje, moet begonnen worden met tandenpoetsen. Het glazuur is nog niet zo sterk en de tandjes zijn daarom extra gevoelig voor gaatjes. 1 keer per dag is voldoende. U mag hierbij een beetje fluoride-peutertandpasta gebruiken, maar niet te veel (grootte van een erwt). Vanaf de leeftijd van 2 jaar adviseren we om uw kind tweemaal per dag de tanden te poetsen met fluoride-peutertandpasta.

Tot nu toe kregen ouders het advies om hun peuters tot en met 4 jaar fluoridetabletjes te geven. Dat advies is nu vervangen. Poetsen met fluoride-peutertandpasta volgens het nieuwe Fluoride Poetsadvies is voldoende. In uitzonderlijke omstandigheden kan de tandarts u toch adviseren uw peuter of kind naast het poetsen ook tabletjes te geven. Gebruik fluoridetabletjes daarom voortaan alleen als uw tandarts dat voorschrijft.

Hoe poets ik de tanden van mijn kind?

Er is één regel voor het poetsen van tanden: 

"Poets in een vaste volgorde, de binnen- en buiten-, en de boven- en onderkant van het gebit." 

Een handtandenborstel met een schrobbeweging is prima. Eventueel kunt u een elektrische kindertandenborstel gebruiken. Poets 2 keer per dag (`s morgens en `s avonds) minimaal 2 minuten. Gebruik een tandenborstel met zachte haren en een kleine borstelkop.

Ieder kind is anders en zo ook ieder gebit. De een heeft de tanden verder naar achteren staan en de ander heeft een beugel. Voor al deze mondjes is een eigen manier van poetsen. Wanneer wij zien dat de tanden niet goed schoon zijn na het poetsen besteden wij hier extra aandacht aan.

Wanneer wordt er geseald?

De eerste grote mensen kiezen zijn vaak het gevoeligst voor gaatjes. Als ze doorbreken zijn ze nog niet helemaal op volle sterkte. Verder is het lastig om ver achterin te poetsen. De kinderen zijn ook nog zeer jong en poetsen vaak niet zoals het moet. Als de tandarts ziet dat er plaque in de groefjes van de kiezen blijft zitten besluit hij vaak om de groefjes af te dichten met een soort vernis of laklaagje. Dit noemen we sealen of verzegelen. Dit gebeurt ongeveer vanaf 6 jarige leeftijd. Het is een preventie-maatregel. Het voorkomt dat er gaatjes kunnen ontstaan in de diepe groefjes. Sealen is volledig pijnloos.

Waarom worden er gaatjes gevuld in het melkgebit?

Gezonde melktanden zijn erg belangrijk. Het melkgebit wordt gebruikt bij het kauwen, het spreken en je ziet ze bij het lachen. De melksnijtanden worden gewisseld ongeveer bij 6-jarige leeftijd, maar de melkkiezen kunnen wel tot 12 jaar in de mond blijven zitten.

Wanneer een gaatje niet gevuld wordt, kan er een ontsteking ontstaan in het zenuwkanaal. Het kind kan hierdoor kiespijn krijgen en de blijvende opvolger van die melktand kan ook aangetast worden. 

Ze zijn in deze tijd ook een belangrijke plaatsbehouder voor de blijvende tanden. Wanneer ze vroegtijdig verloren gaan, gaan de buurtanden vaak verschuiven waardoor we plaats verliezen en een beugel op latere leeftijd nodig zou zijn.

Kindertandheelkunde

Algemene tandheelkunde

Orthodontie

U kan bij ons ook terecht voor orthodontische behandelingen bij volwassenen aan de hand van de Invisalign techniek...

Esthetische tandheelkunde

Bleaching

Kronen en bruggen

CAD/CAM Restauraties

Prothese

Endodontie

Parodontologie

Implantologie

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x