Esthetische tandheelkunde

Witte vullingen

Deze zijn gemaakt in een soort composiet. Composiet is een vulmateriaal dat in vele kleuren te verkrijgen is. De kleur kan dus individueel voor u worden aangepast. Dit vulmateriaal wordt onder invloed van licht meteen hard en kan gepolijst worden. Het duurt wel langer om een witte vulling te plaatsen dan om een grijze vulling te plaatsen.

Inlay's

Een inlay is een vulling die buiten de mond door de tandarts op maat wordt vervaardigd. Het is mogelijk om inlays te maken van verschillende materialen, te weten: goud, porselein of kunststof. Porselein en kunststof zijn de meest gebruikte. De inlay is geschikt om middelgrote beschadigingen te vullen en is sterker dan een normale vulling. Dit wordt vaak gebruikt als de vulling te groot is om te worden vervangen door een “gewone” vulling of als het stuk tand dat afgebroken is te groot is. Er moet wel nog genoeg tand over zijn, anders moet men overgaan tot het maken van een kroon.

Wat is een facet of facing?

Een facet is een laagje vulmateriaal (een schildje) van composiet of porselein dat op de tand wordt gekleefd. Het is een dun schelpje dat  gekleefd wordt aan de buitenkant van de tand.

Een facet in composiet wordt door de tandarts zelf gemaakt in 1 zittijd (afhankelijk van het aantal tanden zijn soms meerdere zittijden nodig). Dit is goedkoper dan een facet in porselein, maar moet soms na een aantal jaren vernieuwd worden.

Een facet in porselein wordt door het labo gemaakt en daarvoor zijn dus (minimum) twee zittijden nodig. De tandarts neemt een afdruk van de te behandelen tand. Deze gaat naar het labo waardoor men een facet kan vervaardigen naar de gewenste vorm en kleur. Deze zijn wel duurder dan composietfacetten.

  • Met een facet wordt het uiterlijk van een tand mooier gemaakt. De vorm en/of de kleur van een tand kan worden veranderd.
  • Met een facet kan de tandarts spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen.
  • Een facet voelt aan als een eigen tand.
  • Met een facing kan u alles eten. Wat u echter moet vermijden, is bijten op harde dingen, bijvoorbeeld ribbetjes of harde noten. Ook nagelbijten of op een pen bijten is af te raden. Hierdoor kan een facet afslijten of beschadigd geraken. 
  • Poets met een zachte tandenborstel en gebruik regelmatig tandfloss om tussen de tanden goed te reinigen.


Esthetische tandheelkunde

Algemene tandheelkunde

Kindertandheelkunde

Orthodontie

U kan bij ons ook terecht voor orthodontische behandelingen bij volwassenen aan de hand van de Invisalign techniek...

Bleaching

Kronen en bruggen

CAD/CAM Restauraties

Prothese

Endodontie

Parodontologie

Implantologie

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x