Kronen en bruggen

Een kroon

Op een beslepen natuurlijk element of een implantaat, plaatst men een kunstmatige tandkroon, ter vervanging van de natuurlijke tand. Deze kunstmatige tandkroon kan gemaakt zijn van metaal (bijvoorbeeld goud) of metaal en porselein of zuiver porselein. De prijs varieert en is afhankelijk van het materiaal waarvan de kroon is gemaakt.

Een kroon is nodig als er een groot stuk tand afgebroken is of bij de achterste kiezen die een wortelkanaalbehandeling hebben gehad. 

Vaak is de kroon in het begin zeer mooi, maar na een tijdje zie je een grijze rand. Dit komt doordat de meeste kronen een metalen binnenlaagje hebben. Om te zorgen dat dit gebeurt, kan men nu kiezen voor “zirkonium kronen”. Hierbij wordt het metaallaagje vervangen door zirkonium. Hierdoor is de kroon volledig wit en zal je dus nooit een grijze rand zien.

Een stompopbouw

Een stompopbouw is nodig wanneer er van de tand te weinig overblijft om op een duurzame manier een opbouw te maken. Hierbij worden een of meer wortelstiften aangebracht in de wortelkanalen (tegenwoordig gebruiken we glasvezel stiften). Rond deze stift(en) wordt door middel van composiet een opbouw gemaakt. Deze dient dan als basis voor een kroon.

Een brug

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden. Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daartussen de kroon die de ontbrekende tand vervangt.

Waarom een brug?
  • Voor versterking van de kauwfunctie: doordat er een of meer tanden missen, kan de kauwfunctie verstoord zijn.
  • Ter voorkoming van scheefstand of scheefgroei van de buurtanden. Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de buurtanden naar elkaar groeien.
  • Voor een mooier uiterlijk. Een brug kan geplaatst worden om de kleur en de richting van de tanden te veranderen.
Kronen en bruggen

Algemene tandheelkunde

Kindertandheelkunde

Orthodontie

U kan bij ons ook terecht voor orthodontische behandelingen bij volwassenen aan de hand van de Invisalign techniek...

Esthetische tandheelkunde

Bleaching

CAD/CAM Restauraties

Prothese

Endodontie

Parodontologie

Implantologie

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x