Kronen en bruggen

Kronen en bruggen

Een kroon

Op een beslepen natuurlijk element of een implantaat, plaatst men een kunstmatige tandkroon, ter vervanging van de natuurlijke. Deze kunstmatige tandkroon kan gemaakt zijn van metaal (goud, ... ) ,metaal en porselein of zuiver porselein. De prijs varieert naargelang het materiaal waaruit de kroon is gemaakt.

Een kroon is nodig als er een groot stuk tand afgebroken is of bij achterste kiezen die een wortelkanaalbehandeling hebben gehad. 

Vaak is het zo dat de kroon in het begin zeer mooi is, maar na een tijdje zie je een grijze rand . Dit is omdat de meeste kronen een metalen binnenlaagje hebben .Om dit te vermijden bestaan er nu “Zirconiumkronen”. Hierbij wordt het metaallaagje vervangen door Ziconium. Hierdoor is de kroon volledig wit en zal je dus nooit een grijze rand zien.

Een stompopbouw

Een stompopbouw is nodig wanneer er van de tand te weinig overblijft om op een duurzame manier een opbouw te maken. Hierbij worden één of meerdere wortelstiften aangebracht in de wortelkanalen (tegenwoordig gebruiken we glasvezel stiften). Rond deze stift(en) wordt door middel van composiet kunsthars een opbouw gemaakt. Deze dient dan als basis voor een kroon.

Een brug

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden. Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daartussen de kroon die de ontbrekende tand vervangt.

Waarom een brug?
  • Voor versterking van de kauwfunctie: doordat er een of meer tanden missen, kan de kauwfunctie verstoord zijn.
  • Ter voorkoming van scheefstand of scheefgroei van de buurtanden. Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de buurtanden naar elkaar groeien.
  • Voor een mooier uiterlijk. Een brug kan geplaatst worden om de kleur en de richting van de tanden te veranderen.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x