Implantologie

Deze specialiteit is het snelstgroeiende onderdeel van de tandheelkunde. Implantologie heeft tot doel tanden te vervangen door tandheelkundige implantaten.

Wat is een implantaat?

Een tandheelkundig implantaat is een kunst-tandwortel. Deze is in het kaakbot vastgeschroefd en steekt boven het tandvlees uit. Op een implantaat wordt een kroon of brug bevestigd.

Een implantaat is gemaakt van titanium (het materiaal dat ook voor heupprotheses en ruggenwervels wordt gebruikt) en heeft een speciale oppervlaktelaag die een hechte verbinding mogelijk maakt met het kaakbot. Een implantaat blijft derhalve altijd in de mond en is niet uitneembaar.

Moderne implantaten hebben meestal een schroefvorm. De schroef zal na verloop van tijd vastgroeien door een proces dat osseointegratie heet.

Ook de kroon of brug die op het implantaat bevestigd wordt (de zogenoemde suprastructuur) zit vast in de mond en kunt u niet uitnemen.

Mini-implantaten om een loszittend gebit vast te zetten

Nog veel mensen zijn geboren in de tijd dat het belang van mondhygiëne niet zo gekend was en tanden zeer snel geextraheerd werden. In de loop van de jaren verdwijnt het kaakbeen onder een uitneembaar gebit, dit leidt er vaak toe dat mensen een prothese hebben die bijna uit hun mond valt als ze spreken, en lekker eten is zo goed als uitgesloten! Ook deze functies kunnen hersteld worden door het eenvoudig plaatsen van vier mini-implantaten in de onderkaak. Op deze mini-implantaten wordt uw nieuwe gebit vastgeklikt.

Voorwaarden voor het aanbrengen van implantaten

In principe kunnen implantaten bij iedereen worden aangebracht. Er zijn echter een aantal voorwaarden waaraan de patiënt moet voldoen om in aanmerking te komen voor implantaten.

Deze voorwaarden zijn:

  • Er moet voldoende bot aanwezig zijn waarin het implantaat kan vastgroeien.
  • De patiënt mag niet meer groeien (gewoonlijk boven de 18 jaar). Verder is er geen leeftijdsgrens.
  • Wanneer nog eigen tanden of kiezen aanwezig zijn moet het tandvlees rondom deze gebitselementen gezond zijn of gezond worden gemaakt. Dit is noodzakelijk voor het goed functioneren van de implantaten.
  • De patiënt moet voldoende gemotiveerd zijn om de implantaten goed te onderhouden en te zorgen voor een goede mondhygiëne; dit is namelijk bepalend voor het succes.
  • De patiënt dient ook op de hoogte te zijn van het feit dat bij overmatig alcoholverbruik en bij rokers de slaagpercentages lager liggen. Indien u een van deze gewoonten hebt, kan u misschien beter opteren voor een andere oplossing of u aanvaardt een lager slaagpercentage.
Implantologie

Algemene tandheelkunde

Kindertandheelkunde

Orthodontie

U kan bij ons ook terecht voor orthodontische behandelingen bij volwassenen aan de hand van de Invisalign techniek...

Esthetische tandheelkunde

Bleaching

Kronen en bruggen

CAD/CAM Restauraties

Prothese

Endodontie

Parodontologie

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x