Prothese

Ontbrekende tanden en kiezen kunnen in onze praktijk op veel manieren worden vervangen. 

Een frameprothese, eventueel met precisieverankering, een partiële prothese óf een volledige prothese al dan niet op implantaten behoren tot de mogelijkheden. Wij kunnen u een passend behandelvoorstel doen.

De plaatprothese

De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en kiezen verankerd. De gehele plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond. Deze zit eventueel met ankertjes vast aan overgebleven tanden of kiezen. 

De frameprothese

De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de frameprotheskunsttanden of -kunstkiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van het ontwerp rust de frameprothese ook min of meer op het slijmvlies. De tandarts kan de frameprothese op twee manieren bevestigen. Of met metalen ankertjes die om enkele tanden of kiezen klemmen of met een soort slotje. Bij een slotje wordt de ene kant vastgemaakt aan een kroon, tand of kies en de andere kant zit vast aan de frameprothese. De frameprothese kunt u op die manier in het slotje schuiven. Het slotje zit doorgaans aan de binnenkant van de tanden en kiezen en is dus niet vanaf de buitenkant zichtbaar. Ankertjes zijn vaak wel enigszins zichtbaar.

Mini-implantaten om een loszittend gebit vast te zetten

Nog veel mensen zijn geboren in een tijd dat het belang van mondhygiëne niet zo gekend was en tanden zeer snel geëxtraheerd werden. In de loop van de jaren verdwijnt het kaakbeen onder een uitneembaar gebit, dit leidt er vaak toe dat de prothese bijna uit de mond valt bij het spreken. En lekker en gemakkelijk eten is zo goed als uitgesloten! Deze functies kunnen hersteld worden door het eenvoudig plaatsen van vier mini-implantaten in de onderkaak. Op deze implantaten wordt uw nieuwe gebit vastgeklikt. 

Meer informatie vindt u in het hoofdstuk implantaten.

De eerste dagen met een tandprothese

Een paar dagen nadat de tandarts de plaat- of frameprothese in uw mond heeft geplaatst, controleert hij de pasvorm. U praat wellicht nog een beetje onwennig als u de prothese net draagt. Sommige klanken klinken een beetje anders. Dit is normaal en gaat vanzelf over. U moet gewoon even aan de plaat- of frameprothese wennen. Blijven er klachten bestaan? Neem dan contact op met uw tandarts. Als uw prothese goed zit, zal de tandarts deze controleren tijdens de halfjaarlijkse controle. 

Reinigen van een tandprothese

Vooral onder uw plaat- of frameprothese kunnen etensresten blijven zitten. Reinig uw prothese na iedere maaltijd met water en een speciale protheseborstel, bijvoorbeeld van Lactona of Oral-B. Gebruik géén tandpasta. Die kan te veel schuren. Reinig ook het slijmvlies onder uw plaat- of frameprothese (uw kaak, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen). En poets uw eigen gebit zorgvuldig. Gebruik hiervoor een gewone zachte tandenborstel met fluoridetandpasta. Besteed extra aandacht aan het verwijderen van tandplak. Vooral op die tanden en kiezen waarop uw prothese steunt. Uw tandarts kan u hierover informeren.

Reinig uw kunstgebit dagelijks met een bij de drogisterij of apotheek beschikbaar reinigingsmiddel. Volg daarbij de voorschriften van de fabrikant. Vraag eventueel uw tandarts om advies. Leg uw kunstgebit sowieso één keer per week een nachtje in een reinigingsmiddel. Hiermee voorkomt u de vorming van tandsteen op uw kunstgebit. Borstel uw kunstgebit de volgende ochtend goed en spoel het af met water. Leg uw kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Moet ik de plaat- of frameprothese 's nachts uitdoen?

Ja, u kunt het beste uw prothese 's nachts uitdoen. Sommige mensen knarsetanden in hun slaap of drukken de kiezen stevig op elkaar. Dat kan een onnodige druk geven op de plaat- of frameprothese en het tandvlees. Daarnaast herstelt het tandvlees 's nachts beter als u de prothese uitdoet. 

Heeft u de prothese niet in uw mond? Bewaar deze dan in een glas water. Ververs het water iedere dag. U kunt de prothese ook in een glas gevuld met een reinigingsmiddel bewaren. Spoel de prothese altijd goed af met water voordat u het weer terug in uw mond plaatst.

Prothese

Algemene tandheelkunde

Kindertandheelkunde

Orthodontie

U kan bij ons ook terecht voor orthodontische behandelingen bij volwassenen aan de hand van de Invisalign techniek...

Esthetische tandheelkunde

Bleaching

Kronen en bruggen

CAD/CAM Restauraties

Endodontie

Parodontologie

Implantologie

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x